Workshop 1 en 5: Introductie in Lesson Study: onderzoeksles en nabespreking

Altijd al willen weten hoe dat nu gaat, Lesson Study? Wat is er bijzonder aan deze aanpak? Wat gebeurt er precies in de voorbereiding en nabespreking van een ‘onderzoeksles’? Hoeveel tijd kost het? Wat leer je ervan?

Het beste antwoord op deze vragen krijg je door Lesson Study gewoon eens te ervaren. Daarom laten we in twee workshops zien hoe Lesson Study in zijn werk gaat en kunt u zelf deelnemen aan de observatie en nabespreking van een onderzoeksles.

Deze les (een rekenles) s voorbereid door een Lesson Study team van basisschool “De Knotwilg”  in Amsterdam. Na een korte introductie op de les en op Lesson Study, wordt de les daadwerkelijk uitgevoerd met leerlingen van de school. U observeert de leerlingen en  ervaart hoe zij door de les gaan.

In de middagsessie bespreken we de les uitgebreid na. Dat gaat volgens een bepaald protocol dat ervoor zorgt dat alle belangrijke aspecten van de les, en van het leren van de leerlingen worden besproken. Aan het eind van deze sessie discussiëren we over deze ervaringen en over wat Lesson Study voor u zou kunnen betekenen.